fallback

Фалитите за милиарди в САЩ достигнаха най-високо ниво от 2003

Общо седем американски компании с активи за над 1 млрд. долара са поискали защита от фалит досега тази година

12:11 | 30.07.08 г.

Още през първата половина на 2008 г. фалитите на компании за милиарди долари в САЩ достигнаха най-високото си ниво от пет години, сочат данни на сайта BankruptcyData.com, който води статистика за исковете за защита от фалит, цитиран от Ройтерс.

Общо седем американски компании с активи от над 1 млрд. долара са поискали защита от фалит досега тази година.

Fremont General Corp, която беше един от най-големите ипотечни кредитори на потребители с рисков профил в САЩ, преди регулаторните органи да й наредят да прекрати отпускането на заеми, е компанията с най-големи активи, поискала защита от фалит, като те са възлизали на 13 млрд. долара преди подаването на молбата. Fremont е поискала закрила от банкрут през май, като преди това е уредила продажбата на свои клонове и депозити на CapitalSource Inc.

SemGroup LP, специализирана в търговия с енергия, е поискала защита от кредитори миналата седмица и е втората най-голяма компания, поискала защита от фалит, като активите й преди подаването на молбата са били на стойност 6 млрд. долара.

Очаква се фалитите да достигнат своя връх в средата на 2009 г. или да продължат да се увеличават и през 2010 г., предвижда Джордж Пътнам от New Generation Research, компанията, която публикува данните в сайта.

Ръстът в броя на фалитите на компаниите милиардери се регистрира още само в рамките на първото полугодие, като далеч надхвърля предишните нива. През 2007 г. само една компания, New Century Financial Corp, с активи на стойност над 1 млрд. долара преди подаване на молбата, е поискала защита от фалит. През 2006 г. производителят на автомобилни части Dana Corp е поискал защита, като активите му са възлизали на 9 млрд. долара преди подаване на молбата.

Последната година с бум на фалити е 2003 г., когато фалитите на компании за милиарди долари са били 15. Най-високият брой - 25, е регистриран през 2001 г.

Фалитите все още не са достигнали размерите на тези от последната вълна на корпоративни фалити. През 2001 г. и 2002 г. енергийната компания Enron и финансовата Conseco подават молби за защита от фалит, като активите на всяка една от тях надхвърлят 60 млрд. долара.

Телекомуникационната компания WorldCom все още е на първо място с активи от 103,9 млрд. долара през 2002 г., когато поисква защита от фалит, сочат данни на сайта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още