fallback

Цената на петрола падна на тримесечно дъно

Черното злато стигна най-ниската си стойност за последните 12 седмици, цената му е с 25 долара под рекорда от 11 юли

08:52 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът регистрира значително отстъпление в цената си през изминалото денонощие заради прогнозите, че търсенето на бензин, както в Азия, така и в САЩ, ще регистрира спад заради рекордните цени на суровината. Причина за прогнозите стана съкращаването на субсидиите в някои азиатски държави, което доведе до поскъпване на крайните цени, съобщават представители на Singapore Petroleum, цитирани от Bloomberg.

До момента съкращаване на субсидии се наблюдава в Индия, Виетнам, Малайзия и Индонезия, които през последните два месеца увеличават цените на дизела и бензина с оглед поддържане на инфлацията в приемливи за управляващите граници.

Повод за притеснение дават и днешните данни, които се очаква да публикува американското енергийно министерство. В ежеседмичния доклад за петролните запаси се очаква да видим понижение на запасите от бензин за поредна седмица. Анализаторите предричат понижение с 400 хил. барела, показва изследване на Bloomberg. Според данни на MasterCard спадът в търсенето на бензин по бензиностанциите продължава вече 14 поредни седмици.

По време на търговската сесия в Ню Йорк цената на петрола се понижи с 2,0 на сто (2,54 долара) до 122,19 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 6 май насам. В електронната търговия септемврийските фючърси губят още седем цента и по време на азиатската сесия струват 122,12 долара.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент поевтиня с 2,5 на сто (3,13 долара) до 122,71 долара за барел, което е най-ниската цена от 4 юни досега. На електронната платформа на борсата контрактите с доставка през септември поевтиняват с още 11 цента и се търгуват по 122,60 долара за барел.

С днешното поевтиняване на петрола котировките на черното злато се отдалечават на повече от 25 долара, или около 17 на сто, от постигнатите на 11 юли ценови рекорди от над 147 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още