fallback

Merrill Lynch с нови отписвания на активи, търси 8,5 млрд. долара

Банката ще направи нов опит за увеличение на капитала, заплашена е от поредно понижаване на рисковия рейтинг

11:08 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица започна с нови разочароващи новини от американската финансова система, след като инвестиционната банка Merrill Lynch обяви планове за привличане на нови 8,5 млрд. долара чрез увеличение на капитала за покриване на поредната загуба от кредитната криза. 

Според последните данни банката е предприела отписване на активи, свързани с продажбите на ипотечни облигации, възлизащи на нови 5,7 млрд. долара, предава FT.

Този ход идва едва десет дни, след като Merill отчете загуба от 4,6 млрд. долара за второто тримесечие и отписани активи за 9,4 млрд. долара. Съобщението за тримесечните резултати дойде едновременно с оповестяване на планове за продажба на активи с цел привличане на 8 млрд. долара. От началото на кредитната криза до момента институцията вече е била принудена да привлече над 26 млрд. долара от външни инвеститори, добавя изданието.

Поредните данни за отписванията, които предстоят на Merill Lynch, могат да доведат до охлаждане на позитивните настроения, които започнаха да се появяват по отношение на финансовия сектор. През последните седмици търговията с акциите на финансовите компании започна да се стабилизира, но остава доста несигурна и сега според анализатори може да последва нова вълна от разпродажби.

Проблемите на банката се допълват и от заплахата на рейтинговите агенции, че рисковият й рейтинг ще бъде понижен отново и така Merill ще се превърне във високорискова институция. Такъв сценарий може да се очаква, в случай че компанията предприеме продажба на дела си във високо оценяваната компания за управление на капитали BlackRock, завършва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още