fallback

Цената на петрола пак тръгна нагоре

Нови проблеми с производството в Нигерия доведоха до опасения, че доставките няма да успеят да задоволят търсенето

09:18 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол отново започна да поскъпва, като този път причината е съобщение, че Royal Dutch Shell ограничава производството си в Нигерия заради нови терористични атаки срещу петролопроводите в африканската държава. За нападенията отговорност са поели от Движението за освобождение на делтата на река Нигер, съобщава Bloomberg.

В резултат на нападенията по време на търговската сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през септември поскъпнаха с 1,2 на сто (1,47 долара) до 124,73 долара за барел. На електронната платформа на борсата черното злато поскъпва с още 23 цента и в азиатската търговия цената му достига 124,96 долара за барел.

На лондонската борса вчера петролът от сорта Брент повиши цената си с 1,1 на сто (1,32 долара) до 125,84 долара, а към момента септемврийските фючърси поскъпват с още 26 цента и вече се търгуват по 126,10 долара за барел по време на сесията в Азия.

До момента поскъпването на петрола остава ограничено, тъй като вчера беше публикуван доклад на Международния валутен фонд, според който краят на кредитната криза не се вижда. Това кара трейдърите да бъдат предпазливи и да ограничават прогнозите си за ръст в цената на петрола, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още