fallback

Бивш шеф на подразделение на Siemens с условна присъда и глоба за корупция

Райнхард Сикачек е организирал система от фалшиви договори, която не е позволявала прилагането на контрол

14:13 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бивш шеф на подразделение на Siemens AG беше осъден на две години затвор условно и глоба в размер на 108 хил. евро за корупция, съобщи Bloomberg.

Райнхард Сикачек беше осъден от съд в Мюнхен след двумесечен процес, след като корупционен скандал в компанията доведе до разследвания в десетина страни.

„В продължение на години Сикачек е използвал непробиваема система от фалшиви договори, която не е позволявала прилагането на контрол“, е заявил съдията Петер Нол.

Siemens, която сътрудничи на прокуратурата, откри плащания с неясен произход за 1,3 млрд. евро, направени в периода 2000-2006 г. Разследват се около 300 заподозрени, включително бивши изпълнителни директори. Тази седмица надзорният орган на Siemens ще решава дали да търси обезщетение от бивши мениджъри, които не са спрели корупцията.

57-годишният Сикачек е работил в бившото подразделение ICN на компанията до 2004 г. Той е признал, че е организирал система за прикриване на подкупи, използвана за изтеглянето на около 50 млн. евро от компанията в периода 2002-2004 г.

Прокуратурата подготвя обвинителните актове и на другите заподозрени, които ще бъдат представени през следващите месеци.

През октомври Siemens беше осъдена да плати 201 млн. евро заради съмнителни плащания, направени от подразделение на компанията, като сред тях са и тези, организирани от Сикачек. През ноември стана ясно, че компанията ще плаща допълнителни данъци в размер на 340 млн. евро заради разкритите финансови нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още