fallback

Печалбата на Ryanair пада с 85 на сто

Най-големият нискотарифен превозвач в Европа е сериозно засегнат от скока в цената на петрола, очаква годишна загуба от 60 млн. евро

11:21 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Поскъпването на петрола от началото на годината е довело до спад от 85 на сто в печалбата на най-големия нискотарифен авиопревозвач в Европа Ryanair до 21 млн. евро за първото тримесечие на финансовата 2008 година, съобщи ВВС. 

За сравнение, година по-рано е отчетена печалба в размер на близо 140 млн. евро.

Финансовата година за Ryanair приключва на 31 март, което означава, че първото тримесечие за компанията обхваща периода 1 април – 30 юни, когато на петролния пазар се наблюдаваше значителен ръст на котировките. Проблемите за компанията са значителни и поради факта, че не е използвано хеджиране на цената на петрола, което е довело до понасяне на поскъпването на горивото в пълната му сила.

Заради високите цени на керосина ръководителите на компанията очакват проблемите да продължат, като в прогнозите влиза дори загуба в размер на впечатляващите 60 млн. евро. Такъв сценарий е възможен, при положение че цените на петрола продължат да се повишават. Ако котировките останат на сегашните си нива от Ryanair пресмятат, че годината ще приключи с финансов резултат на границата около нула.

Ръстът в цената на петрола е увеличил относителния дял на разходите за гориво до 50 на сто от общите оперативни разходи на компанията, става ясно от отчета. Преди година същото перо е заемало 36 на сто от оперативните разходи. С цел предпазване от допълнително увеличаване на разходите за гориво, ръководителите на Ryanair са хеджирали 90 на сто от необходимия петрол до началото на септември при 129 долара за барел, а за следващото тримесечие 80 на сто от необходимия петрол е договорен по 124 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още