fallback

Цената на петрола в близост до седемседмично дъно

Очаквания за увеличаване на добива от ОПЕК и Китай допринасят за стабилизирането на котировките

09:19 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол започна новата седмица с минимално изменение, като движението на цените беше водено от очакванията за увеличение на добива на суровината от страна на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) и Китай. Към момента котировките се движат с лек ръст заради прогнозите, че ОПЕК ще увеличи производството си с 200 хил. барела дневно спрямо предходния месец, предава Bloomberg.

За стабилността на цената допринесе и съобщението, че вторият по големина производител в Китай China Petrochemical Corp. е увеличил добива с 1,4 на сто за първото полугодие в сравнение със сравнимия период година по-рано.

Новата седмица започна с лек ръст от 11 цента до 123,37 долара за барел петрол на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В петък цената на септемврийските фючърси падна с 1,8 на сто (2,23 долара) до 123,26 долара за барел, което беше най-ниското ниво от 4 юни насам. Като цяло за миналата седмица черното злато поевтиня с 4,4 на сто.

От началото на седмичната търговия в Лондон цената на Брента с доставка през септември бележи спад от 22 цента и по време на азиатската сесия барел от този сорт се търгува по 124,30 долара.

Към момента на пазарите преобладават очакванията, че петролът ще продължи да поевтинява. Данните за спекулативната търговия на борсата в Ню Йорк показват, че късите позиции, или залозите, че цената ще пада, надхвърлят с 3 640 контракта откритите дълги позиции. През предходната седмица ситуацията е била доста по-различна, като дългите позиции са били с 22 382 повече, добавя Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още