fallback

Автомобилопроизводители търсят начини за оцеляване

Ford добавя нова продуктова линия, Renault съкраща персонал и производство

18:12 | 24.07.08 г.

Три от водещите компании за производство на автомобили в света планират различни методи, за да спасят бизнеса си от големите загуби и спада в търсенето, които търпи индустрията, пише BBC.

Ford, вторият по големина производител на автомобили в САЩ, който регистрира загуба от 8,7 млрд. долара за второто тримесечие, планира да поднови продуктовата си линия.

Компанията ще добави по-малки коли към линията си в отговор на все по-голямото търсене на енергийно ефективни модели и ще трансформира три големи фабрики за производство на джипове в бази за производство на малки автомобили през декември.

От своя страна Renault съобщи, че ще намали персонала си в Европа с 5 хил. души. Компанията, която е шестият по големина производител на коли в Европа, също така намалява производствените си цели заради слаби продажби в Испания, Италия и Великобритания и ще произведе с 300 хил. автомобила по-малко от планираните 3,3 млн. тази година.

Като цяло компанията ще се стреми да съкрати разходите с 10% и ще продължи с обявените преди повишения в цените на автомобилите, за да се компенсира ръста в разходите за суровини.

Германската компания Daimler, която произвежда модели като Мерцедес, също изпитва затруднения поради растящите разходи за суровини и гориво. От компанията ревизираха очакванията си за печалба за тази година до над 7 млрд. евро при прогнозирани по-рано над 7,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още