fallback

Банковият сектор в Ирак по пътя на възстановяването

Макар и представянето на иракските банки да са слаби по международните стандарти, то е значимо за опустошената от конфликти страна

12:20 | 24.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият сектор в Ирак показва признаци на растеж благодарение на спада на насилието в страната до четиригодишен минимум, съобщи Ройтерс. Кредитирането, депозитите и електронните трансфери през последните месеци отчитат рязко увеличаване, според статистика на щатското посолство в страната.

Обемът на кредитите, отпуснати от частни банки в Ирак, през февруари е скочил с 50% до 755 млн. долара спрямо октомври.

„Подобрените условия по сигурността направиха възможни дейности и търговия, които бяха немислими преди“, коментира Чарлс Райс, старши служител в посолството, чиято задача е да оказва помощ за възстановяването на иракската икономика.

Статистиката на посолството включва данни от различни източници. Централната банка на страната и финансовото министерство не са предоставили данни, а представители на банки не са били открити за коментар.

Въпреки че данните за сектора са слаби по международните стандарти, те са значими за страната, която се опитва да възстанови финансовия си сектор и да увеличи инвестициите след години на война и санкции, коментира Ройтерс.

Чарлс Рийс е помогнал на някои иракски банки да въведат системата за международни банкови трансфери по електронен път SWIFT, което е много важна стъпка за интегрирането им в глобалната банкова система. Около половината от общо 41 банки, лицензирани да оперират в Ирак, са въвели SWIFT, по данни на посолството. Някои от тези банки са чуждестранни.

Много от големите транзакции в страната обаче все още се осъществяват в брой и бизнесмени и предприемачи често летят до Багдад, „натоварени“ с пачки долари.

Сега щатската армия, която прави едни от най-големите разходи в страната, настоява всяка транзакция над 50 хил. долара да става по електронен път.

При дневната търговия с долари в централната банка сумите, разменяни в брой, остават същите от близо две години, но се наблюдава стабилно увеличаване на трансферите.

Наскоро правителството на Ирак предложи бюджетът за 2008 г., „надут“ благодарение на рекордните цени на петрола, да бъде увеличен до 70 млрд. долара спрямо 41 млрд. долара за миналата година.

Изпълнението на бюджета в много важно за възстановяването на иракската икономика, а оттеглянето на много технократи с опит от постовете им след падането на режима на Саддам Хюсеин преди пет години затрудни още повече ефективното разпределение на държавните средства.

Икономическата комисия към парламента съобщи, че около 55 на сто от бюджета за миналата година, определен за инвестиции, е бил похарчен, като има индикации, че този дял може да нарасне до 70 на сто през 2008.

„Ирак трябва да продължи да подобрява изпълнението на бюджета. Много е трудно да се похарчат толкова пари разумно и затова трябва да се положи огромно усилие“, коментира Рийс.

Въпреки признаците на нараснала активност в сектора на частните банки над 90 на сто от банковите депозити, от които над 60 на сто са на правителството, се държат от двете най-големи държавни банки.

Все повече иракчани обаче се обръщат към частни банки, когато става дума за бизнеса им, казва Рийс.

Частните банки са започнали да разширяват дейността си с клонове извън Багдад и да поемат повече риск по отношение на кредитното си портфолио, съобщават от щатското посолство.

Както заявява в скорошно интервю Рийс – в Ирак има доказателства за по-нормална и по-глобално ориентирана банкова система.

Още по темата:

Инвестиционни проекти за милиарди долари поемат към Ирак

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 24.07.08 г.
fallback
Още от Свят виж още