fallback

Петролът се търгува около 50-дневното си дъно

Данните за ниското потребление на бензин в САЩ и Япония свалиха цената на черното злато вчера

09:51 | 24.07.08 г.

В началото на днешната сесия петролът регистрира леко повишение, но все още се задържа близо до най-ниската си стойност от 50 дни насам.

Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол през август се търгуват на 124,55 долара за барел, което е с 9 цента по-високо от от цената на отваряне на Нюйоркската борса.

Лондонския сорт Брент се търгува на 125,50 долара за барел, като цената на отваряне бе 125,23 долара за барел.

Причината за ниската цена на петрола бяха докладите от Япония и САЩ за ниските нива на потребление на бензин. Потреблението в САЩ е било средно 19,9 млн. барела на ден през изминалата седмица, съобщиха от министерството на енергетиката в САЩ вчера. Това е най-ниската стойност от януари 2007 година насам.

За последните 4 седмици потреблението на бензин е било 20,3 млн. барела на ден, което е с 2,1 на сто по-ниско от същия период на миналата година.

Япония пък е внесла с 0,7 на сто по-малко петрол през юни от юни 2007 година.

Цената на черното злато се повлия вчера и от доклада за щатските бензинови запаси. Според данните на енергийното министерство запасите от бензин са се повишили с 2,85 млн. барела през миналата седмица.

До момента на днешната търговия петролът е загубил 16 на сто от пиковата си стойност от 11 юли, когато достигна 147,27 долара за барел. Сред основните причини за спада на петрола през миналата седмица бяха опасенията за понижено търсене в глобален мащаб, като освен това и скокът на долара през последните дни намали нуждата от хеджиране срещу инфлацията, което пък свали цените на суровинните стоки.

Цената на петрола не намери подкрепа и в новините, че ураганът Доли ще удари Мексиканския залив. Въпреки проливните дъждове и силни ветрове ураганът намали силата си и не засегна петролното производство в залива. Все пак част от служителите на Exxon и Shell бяха евакуирани от по-рисковите платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още