fallback

Цената на петрола продължава да пада

Тропическата буря Доли се превръща в ураган, но не се очаква да засегне петролните платформи в Мексиканския залив

10:05 | 23.07.08 г.

Цената на петрола се понижи и днес, след като метеоролози прогнозираха, че тропическата буря Доли няма да попречи на добива на петрол в Мексиканския залив. 

Към момента договорите за доставка на лек суров петрол през август се търгуват на 127,88 долара за барел, или с 0,54 на сто по-ниско от цената на отваряне – 128,50.

До момента цената на „черното злато“ се е понижила с 15 на сто от пиковата си стойност на 11 юли, когато фючърсните договори достигнаха 147,27 долара за барел.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, пазарът видя „върха“ на петрола. Цени около 150 долара бяха максимумът, който потребителите бяха готови да платят за горивото.

Лондонският сорт Брент също регистрира сходно понижение. Към момента договорите за доставка през август се търгуват за 128,80 долара за барел, или с 0,75 на сто по-ниско от цената на отваряне – 129,40.

Основната причина за днешния спад на цената на петрола обаче остава ураганът Доли. Въпреки че той прерасна от тропическа буря в истински ураган, метеоролозите предричат, че той ще пропусне петролните платформи, разположени в Мексиканския залив.

В Мексиканския залив са съсредоточени около 25 на сто от цялото щатско производство на петрол. В резултат на заплахата от Доли петролните компании евакуираха част от персонала си в най-застрашените райони. До момента работници от 49 платформи са евакуирани и 4,7% от производствените капацитети са спрени временно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още