fallback

Шефовете в Румъния с по-големи заплати в местни компании отколкото в чужди

Румънските предприемачи се опитват да привлекат квалифицирани кадри от мултинационалните компании

13:40 | 22.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Големите румънски компании плащат до 20-30% повече, за да привлекат квалифицирани кадри с опит от големи международни групи, както и за да компенсират рисковете, които мениджърите свързват с кариера в румънска компания, пише Ziarul Financiar.

„Получаваме все повече запитвания от топ мениджъри, които открито ни заявяват, че искат да работят за румънска компания и даже нещо повече – да отклоняват предложения за работа от международни компании“, твърди Даниела Несефор, партньор в компанията за набиране на ръководни кадри Total Business Solutions (TBS).

Главен изпълнителен директор на румънска компания може да получава чисто 10-15 хил. евро месечно. Само някои от най-големите международни компании с хиляди служители плащат такива суми на най-влиятелните си ръководители.

„Големите румънски фирми са тези, които възнаграждават ръководството си най-щедро“, смята и Михаела Дамян от друга компания за набиране на ръководни кадри - Stanton Chase.

След период на бърз икономически растеж предприемачите изпитват силна нужда от опитни ръководители и съответно офертите им за заплата са много добри.

Рисковете, с които мениджърите асоциират кариерата в румънска компания, са уязвимият предприемачески бизнес, по-малко предвидимите пазарни тенденции, по-високата субективност на ръководството (предвид факта, че почти всички собственици на бизнес заемат ръководни позиции), липсата на перспективите на кариерата в международна компания и др.

„Практически всичко, което липсва спрямо подобна позиция в международна компания, трябва да се компенсира с пари“, обяснява собственик на консултантска компания.

Друга причина за по-високите заплати в румънските компании е това, че международните компании имат ясно определени категории за заплатите, които не позволяват големи вариации на заплащането за дадена позиция, докато един предприемач е много по-свободен в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 22.07.08 г.
fallback
Още от Свят виж още