fallback

Струва ли си купуването на акции в Китай и Индия в момента?

Инвеститори и анализатори не са единодушни по отношение на фондовия пазар в двете азиатски страни

10:26 | 22.07.08 г.

Книжата в Китай и Индия, на сегашните им цени, са изключително добра инвестиция, смята Марк Мобиус, президент на фонда Templeton Asset Management. Именно поради драстичните спадове в последно време на фондовите пазари на двете страни, китайските и индийските акции представляват апетитна покупка според инвеститора.

Към препоръката на Мобиус се присъединява и Джим Роджърс - бивш партньор на Джордж Сорос. Роджърс твърди, че не е продал нито една от китайските си акции от 1999 г. насам и призова инвеститорите да не се отказват от китайските пазари.

От началото на годината китайските акции се сринаха с над 46 на сто. Причините за понижението бяха високите цени на петрола и суровините, които „удариха“ печалбите на компаниите.

Така китайският пазар, заедно с индийския, са сред най-понижилите се 20 големи фондови пазара в света. Това прави средно съотношение P/E от 21 за китайските акции, включени в индекса CSI 300. Съотношението P/E на основния индийски бенчмарк е едва 14. За сравнение средното P/E на щатския индекс S&P 500 се задържа на 22 въпреки ипотечната криза.

Акциите в другите развиващи се пазари са още по-евтини. Средното P/E в индекса на Morgan Stanley - MSCI Emerging Markets, е едва 13, като миналата седмица то стигна 12, което бе най-ниската му стойност от 2006 г. насам.

Миналата година пазарите в Китай регистрираха ръстове от 162 на сто, а тези в Индия нараснаха с 47 на сто.

Според някои други анализатори въпреки че пазарите в Китай и Индия не са вече скъпи, те в никакъв случай не са и евтини. В интервю за Bloomberg Лесли Фанг от Schroders Plc изразява съмненията си за това дали ръстът на печалбите в тези страни може да се задържи.

Все пак преди да се приемат съветите на Мобиус и Роджърс като чиста монета, трябва да се имат предвид техните инвестиции до момента. Фондът за развиващи се пазари Templeton Emerging Markets Fund губи от началото на годината 18,8 на сто, като се има в предвид, че пазарът, измерван от индекса MSCI Emerging Markets, пада с 16,4 на сто.

Сред най-големите позиции на Мобиус са китайската Aluminum Corp. и индийската компания Sesa Goa Ltd.

Сред другите препоръки на Мобиус са пазарите в Русия и Бразилия. Според инвеститора тези пазари са много сходни. Високите цени на суровините и петрола в частност увеличиха ликвидността в тези страни, което ще повиши потреблението и цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още