fallback

Apple с над $1 млрд. печалба за тримесечието, разочарова със слаби прогнози

От началото на 2008 акциите на компанията са паднали със 17% спрямо 14% понижение за Standard & Poors 500

09:53 | 22.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Apple обяви по-силни резултати от очакванията за третото финансово тримесечие, отправяйки обаче предупреждения за четвъртото тримесечие, които силно разочароваха пазара и понижиха акциите на групата по време на извънборсовата търговия.

Резултатите

Нетната печалба за тримесечието възлиза на 1,07 млрд. долара, или 1,19 долара на акция, спрямо 818 млн. долара, или 92 цента на акция година по-рано.

Продажбите за периода са нараснали до 7,46 млрд. долара в сравнение с 5,41 млрд. долара за съответните три месеца на предходната фискална година.

Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1,08 млрд. долара и продажби за 7,37 млрд. долара.

Прогнозите

За започналото четвърто за компанията тримесечие от Apple очакват печалба на акция от един долар и продажби, възлизащи на 7,8 млрд. долара. Пазарът обаче залагаше на печалба на акция от 1,25 долара и продажби за 8,3 млрд. долара, сочат средните оценки на Reuters Estimates.

Реакцията на борсата

По време на извънборсовата търговия, веднага след обявяването на резултатите и прогнозите за четвъртото тримесечие, акциите на групата се понижиха с 4,6 на сто до 158,60 долара за брой.

От началото на годината по позицията е отбелязан спад от 17 на сто (на база затварянето в петък), което е повече от спада на Standard & Poors 500, загубил за периода 14%.

Реакцията на анализаторите

„Това (обявените резултати за третото тримесечие) е много добър ръст спрямо предходната година. Продажбите на Macintosh и iPod са много силни“, коментира пред Ройтерс Крис Уайтмор от Deutsche Bank.

Относно спада в книжата на Apple той добавя: „Мисля, че става дума за реакция на традиционно консервативните прогнози на компанията. Изминалото тримесечие е пореден пример за това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още