fallback

Петролът се понижава, бурята Доли няма да попречи на добива

Exxon и Shell обаче евакуират служителите си от Мексиканския залив

09:38 | 22.07.08 г.

Черното злато поевтиня, след като метеоролози прогнозираха, че тропическата буря Доли, която се насочва към Мексиканския залив, няма да засегне основните райони, в които е концентриран добивът на петрол.

Очаква се утре бурята да достигне бреговете на залива.

Цената на петрола се понижи с над 70 цента след тези новини до 130,27 долара за барел при цена на отваряне 131,04. Към момента договорите за доставка през юли се търгуват на 130,56 долара за барел.

Лондонският сорт Брент също регистрира понижение. Последно договорите за доставка през август се търгуваха на 132,08 долара за барел, или с 60 цента по-ниско от цената на отваряне.

Миналата седмица цената на петрола се понижи с 11 на сто, което бе най-големият едноседмичен спад от 3 години насам. Вчера обаче черното злато възвърна част от позициите си и се покачи с 2,16 долара (1,7 на сто). Това бе първото повишение от 5 дни насам.

Според някои анализатори обаче опасността от Доли съвсем не е за пренебрегване и е възможно отново да станем свидетели на петрол за 150 долара. Гигантът Exxon Mobil е започнал да евакуира екипите си, които работят в застрашените райони на Мексиканския залив. Royal Dutch Shell също започват да евакуират част от служителите си в района.

Припомняме, че когато ураганите Катрина и Рита достигнаха американските брегове през 2005 г., американското производство на петрол почти спря, а цените регистрираха резки ръстове. Катрина стана причина за прекратяването на 95 на сто от платформения добив на петрол. Около 19 на сто от капацитета за рафиниране на САЩ бе прекъснат поради повреди, свързани с ураганите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още