fallback

Нови предупреждения за рецесия на Острова, този път – от централната банка

Един от членовете на Комитета за монетарна политика призова за намаляване на лихвата

16:39 | 21.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания вероятно вече е в рецесия и е необходимо бързо понижаване на лихвата, за да се предотвратят по-нататъшни финансови трудности, заяви представител на Английската централна банка, отправяйки поредното предупреждение в тази насока.

Икономистът Дейвид Бланчфлауър, който е един от деветимата членове на Комитета по монетарна политика,  определящ основната лихва в страната, твърди, че Великобритания може би е в по-тежко състояние и от САЩ, тъй като заради прекалената тревога относно инфлацията не е дала на икономиката си необходимата подкрепа.

„Смятам, че навлизаме в рецесия и вероятно дори сме в рецесия в момента“, е заявил пред Guardian Бланчфлауър. „САЩ имаха силен стимул, но Великобритания - не. Така че същите неща, които се случиха в САЩ, ще се случат и във Великобритания, като може да са и по-лоши“.

Той настоява за сериозно намаляване на лихвата на Английската централна банка, която в момента е 5 на сто, но не уточнява до какво ниво.

Миналата седмица от Конфедерацията на британската индустрия предупредиха, че инфлацията в страната се превръща в сериозна заплаха за икономиката и е на път да я вкара в рецесия. Организацията прогнозира, че икономическият ръст ще се забави до 1,7 на сто за тази година, а през 2009 - до 1,3 на сто. Още по-песимистични са в очакванията си от Ernst & Young Item Club, които в публикуван днес доклад прогнозираха ръст на страната през 2009 г. от едва 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още