fallback

Очакват ръст на британската икономика от едва 1% през 2009

Цените на жилищата да паднат с 10% тази година и с още 6% - през 2009 г., прогнозират икономисти

11:21 | 21.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на Великобритания през 2009 г. ще бъде едва 1% заради растящите цени и поевтиняването на пазара на жилища, които намаляват потребителското търсене, съобщи ВВС, цитирайки прогноза на Ernst & Young Item Club.

В същото време обаче миналия месец магазините в централната част на Лондон отбелязаха силен ръст на продажбите на фона на противоречиви данни за доверието сред работодателите, което е паднало до най-ниското си ниво от 1996 г.

Ръстът от 8,7 на сто на годишна база на продажбите в Централен Лондон е в рязък контраст с общата картина на продажбите на дребно в страната, които са паднали с 0,4%.

Според Ernst & Young Item Club икономиката на страната ще се бори за избягване на рецесията догодина в условията на забавящ се ръст и инфлация доста над поставените цели.

Вследствие на минималното увеличение на реалните доходи на разположение, свързано с рязкото поскъпване на основните хранителни продукти и горивата, потребителите ще бъдат принудени да съкратят разходите си на не толкова съществени покупки.

От Item Club очакват цените на жилищата да паднат с 10% тази година и с още 6% - през 2009 г.

Все пак собствениците на ипотеки ще бъдат улеснени до известна степен от понижаване на лихвата по-късно тази година заради бързо забавящата се икономика, смятат икономистите.

„Очакваме основната лихва да бъде понижена до 4% до края на тази година“, коментира Питър Спенсър, главен икономист на Item Club. „Това ще помогне за насърчаване на потреблението и ще подготви сцената за възстановяване на икономиката през 2010“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още