fallback

Ръстове от над 3 на сто на азиатските борси

Пазарите в Китай се повишават след слухове за нова намеса на централната власт

10:56 | 21.07.08 г.

Фондовата борса в Китай отбеляза ръст в първата сесия от тази седмица след слуховете, че правителството може да се намеси отново на пазара, като този път може да не дава толкова лесно одобрения на сделките. Това потенциално ограничаване на предлагането на финансови инструменти отприщи паническо купуване и китайският бенчмарк CSI 300 отбеляза ръст от 3,4 на сто (95,59 пункта), затваряйки на 2911 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 3,46 на сто (755 пункта) до 22 630 пункта. Пазарите в Тайван, Южна Корея и Австралия също регистрираха ръстове от над 3 на сто. Тайванският Taiex се пoвиши с 3,97 на сто (270 пункта) до 7085 пункта. Корейският бенчмарк Kospi пък регистрира ръст от 3,5 на сто.

Австралийските акции, включени в индекса S&P/ASX, се повишиха със средно 3,5 на сто.

Сред най-повишилите се сектори бе финансовият. HSBC Holdings Plc, търгуван в Хонконг, регистрира значителен ръст, след като най-голямата щатска банка Citigroup Inc. обяви по-малка от очакваното загуба за второто тримесечие.

Според анализатори пазарите са изключително чувствителни на данни и новини за финансовия сектор. Поради все още бушуващата кредитна криза финансовият сектор е „воденичният камък“ на пазарите, така че и най-малките позитивни новини за него имат значителен ефект върху индексите.

Пазарите в Япония бяха затворени днес заради национален празник. В края на миналата седмица японският бенчмарк Nikkei 225 регистрира шесто поредно седмично понижение, след като неблагоприятни тримесечни отчети от Google станаха причина за спад при технологичните компании.

В края на борсовата сесия в петък акциите на Google се понижиха с цели 52,12 долара (9,8 на сто ) до 481 долара за акция. Това бе най-големият спад на акциите на компанията, откакто тя стана публична през август 2004. Книжата на Microsoft също се понижиха с 1,66 долара за акция (6 на сто) до 25,86 долара за акция.

Индексът на Morgan Stanley MSCI Asia-Pacific се повиши с 3,3 на сто до 420,75 пункта. Всички 10 индустриални групи включени в индекса се повишиха, като 41 на сто от ръста на индекса се дължеше на финансовия сектор. Бенчмаркът обаче продължава да бъде значително по-ниско от нивото си в началото на годината. От началото на годината до момента MSCI Asia-Pacific е загубил 21 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още