fallback

Пакистански инвеститори атакуваха борсата в Карачи заради падащите акции

Стотици протестиращи замеряха сградата с камъни и проклинаха регулаторните органи

09:49 | 18.07.08 г.

Пакистански инвеститори атакуваха сградата на фондовата борса в Карачи, като чупиха прозорци и проклинаха регулаторните органи, след като бенчмарк индексът падна за 15-ти ден, най-дългата губеща серия от най-малко 18 години, съобщи Bloomberg.

„Загубих спестяванията на целия си живот за 15 дни и никой от правителството или регулаторите не идва да ни помогне“, казва 45-годишният Имран Инаят – протестиращ бивш банкер, който се пенсионирал рано и казва, че е загубил 300 хил. рупии (4175 долара) на пазара.

Полицията обгради сградата на борсата, след като стотици инвеститори хвърляха камъни по нея и крещяха антиправителствени призиви.

„Искаме цените на всички акции да бъдат замразени на сегашните им нива“, заявява Каузер Джавед, който оглавява асоциацията на дребните инвеститори в страната.

Комисията за ценни книжа и борсова търговия на Пакистан, която първо наложи, а след това отмени тази седмица дневния лимит от 1% за ценовите понижения, се опита да спре спада, който заличи пазарна капитализация от 30 млрд. долара за три месеца.

„Съществува известна степен на лошо управление от страна на властите. Това може би е поради тяхното погрешно схващане, че могат да предпазват пазара от спадове. Инвеститорите трябва да се научат да приемат и загубите, както печалбите“, коментира Хабиб ур Реман, който управлява еквивалента на 6,5 млрд. рупии под формата на пакистански акции и облигации в Atlas Asset Management Ltd. в Карачи.

От върха си на 18 април досега индексът Karachi Stock Exchange 100 е загубил 35% от стойността си.

В Китай и Виетнам понасят още по-големи загуби, където индексите паднаха с над 48% през 2008 г., но това не доведе до безредици, отбелязва агенцията.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още