fallback

Конкуренцията на китайски стоки може да забави ръста на Балканите

Китай конкурира страните на Балканите с много широка гама стоки

09:49 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Конкуренцията на китайските стоки може да забави икономическия растеж на балканските страни, които трябва да задълбочат търговската си интеграция, за да се справят с предизвикателството, заяви експерт на Световната банка за Европа и Близкия Изток, цитиран от АФП.

Китай конкурира страните на Балканите с много широка гама стоки. Износът на страните от региона не е много добър и има безпокойство за трайния им растеж.

В доклад на банката, който се отнася за Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия, се препоръчва на тези страни да задълбочат регионалното си търговско интегриране.

Така пазарът ще е по-ефективен, ще се насърчи конкурентоспособността и ще се подобри качеството и цените на стоките и услугите, а свободният пазар, създаден през 2006 г., е ефикасен инструмент за тази цел, подчертават от банката.

От банката препоръчват на правителствата на балканските страни да работят за подобряване на компетентносттта и конкурентоспособността на работниците, което ще им помогне да конкурират ниските заплати и много конкурентоспособните азиатски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още