fallback

Цената на петрола с рекорден за последните 17 години спад

Черното злато изгуби близо 6,5 долара заради опасения, че високите цени ще свият силно търсенето на бензин

08:22 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът отбеляза най-големия спад на цената си за последните 17 години, губейки 4,4 на сто само в рамките на вчерашната сесия в Ню Йорк. Причина за разпродажбите станаха данните на MasterCard, че през последната седмица търсенето на бензин е паднало с нови 5,2 на сто, отбелязвайки 12-то поредно седмично понижение.

За спада в цената повлия и изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който предупреди едновременно за риск от забавяне на растежа и висока инфлация. Така той за пореден път показа сложността на проблемите, които стоят пред монетарната политика на страната.

В рамките на вчерашната сесия в Ню Йорк цената на петрола буквално се срина, като в 20:00 часа българско време котировките се движеха с невиждания спад от 9,26 долара до 135,92 долара за барел. Постепенно търговията се стабилизира, като в крайна сметка цената на барел петрол с доставка през август в края на търговията беше 138,74 долара, или с 6,44 долара (4,4 на сто) по-ниска от предходната сесия.

На електронната платформа на борсата петролът продължава да поевтинява, като по време на търговската сесия в Азия губи нови 25 цента до 138,49 долара за барел.

Фючърсите на бензина поевтиняха с 4,9 на сто (17,29 цента) вчера до цена 3,3848 долара за галон. Това е най-големият спад на цената от доста време насам и се дължи на очакванията за продължаващ спад на търсенето и през следващите седмици, предава Bloomberg. Днес се очаква да бъдат изнесени данните за запасите на САЩ, като при бензина не се предвижда промяна, тъй като се прогнозира нов спад на търсенето.

В Лондон вчера цената на Брента с доставка през август падна с 3,6 на сто (5,17 долара) до 138,75 долара за барел. Срокът за сключването на такива контракти приключва днес, което превръща септемврийските фючърси в по-търгувани. Те поевтиняха с 3,8 на сто вчера (5,47 долара) и приключиха сесията при 139,86 долара за барел. Към момента в азиатската търговия цената на Брента е без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още