fallback

ЕК търси начини за намаляване цените на sms-ите през граница

Призивите към сектора за саморегулация и доброволно намаляване на цените за роуминг на текстови съобщения не са срещнали отговор

16:21 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

“Ще препоръчам на членовете на ЕК да предложим през октомври регулации на пазара на изпращане на текстови съобщения (SMS) в чужбина“, е заявила Вивиан рединг, еврокомисар по телекомуникациите, по повод твърде високите цени, според комисията, на роуминга на sms-и.

Призивите към сектора за саморегулация и доброволно намаляване на цените за роуминг на текстови съобщения не са срещнали отговор и затова комисията ще започне работа по изготвяне на мерки, които да осигурят полза за потребителите от един наистина единен пазар на тези услуги, се казва в съобщението на комисията.

ЕК ще се опита да сложи край и на високите цени на роуминга при ползване на интернет.

Общо 2,5 млрд. текстови съобщения чрез роуминг се изпращат годишно от потребители от ЕС, като те струват над 10 пъти повече спрямо цените на вътрешните пазари на страните членки, показват данни на комисията. Средната цена на роуминг съобщение между октомври 2007 и март 2008 е била 0,29 евро, според Европейската група на регулаторите (ERG).

От ERG са съгласни със становището на комисията, че цените за тази услуга са твърде високи, казва Даниел Патаки, председател на организацията. „Според ERG цена от между 0,11 и 0,15 евро за SMS е подходяща“, добавя той.

Днес ЕК представи и нов сайт за роуминг услугите в ЕС, който да направи сегашните цени прозрачни. Информацията в сайта се базира на данни на ERG и на мобилните оператори.

Според сайта само един австрийски оператор е реагирал на призива на ЕК за по-ниски цени.

Регулацията на роуминг услугите в ЕС влезе в сила от 30 юни миналата година. До 30 декември тази година ЕК трябва да докладва относно въвеждането й и да направи предложения дали срокът й на действие да бъде удължен и дали да се увеличи обхватът й. Първоначално комисията предложи регулациите заради цените на роуминг обажданията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още