fallback

Информацията кой, кога и какво е гледал в YouTube остава анонимна

Viacom и Google се разбраха за анонимността на потребителите на YouTube

16:28 | 15.07.08 г.

Обвиняеми и ищци по две свързани дела за нарушение на авторски права срещу сайта за видеоклипове YouTube постигнаха споразумение да защитят личните данни на милиони потребители на сайта за видеосъдържание при търсенето на доказателства по делата, съобщи Ройтерс, цитирайки говорител на Google Inc.

По-рано този месец федерален съдия в Ню Йорк разпореди Google да предостави данни за потребителите на YouTube на Viacom Inc и на други ищци, за да им помогне да подготвят конфиденциално проучване във връзка с твърденията им за огромни пиратски нарушения в сайта.

От Google сега съобщават, че са постигнали споразумение данните, които ще предоставят на адвокатите на Viacom и по колективния иск, заведен от Футболната асоциация на Англия, да не включват потребителските имена в YouTube и IP адресите, които може да се използват за разкриване на индивидуални потребители.

„Постигнахме споразумение с Viacom и по колективния иск. Те се съгласиха да направим анонимна информацията за потребителите на YouTube“, казва говорителят на Google Рикардо Рейес.

Viacom, собственик на филмовото студио Paramount и на MTV Networks, поиска информацията като част от делото за 1 млрд. долара за нарушаване на авторски права срещу популярния сайт за клипове и богатия му собственик Google.

На 1 юли съдия Луис Стантън от Нюйоркския районен съд разпореди Google да предаде като доказателство база данни с потребителските имена на посетителите на YouTube, какви клипове са гледали и кога, както и адресите на техните компютри.

Решението предизвика реакции от страна на активисти за опазване на личните данни, които заявиха, че то „заплашва да разкрие изключително лична информация“.

От Viacom тогава казаха, че имат нужда от данните, за да демонстрират, че същността на делото им срещу YouTube е видопиратството. Компанията опита да разсее опасенията за разкриване на лични данни, като каза, че няма интерес да идентифицира индивидуални потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още