fallback

Буш с радикално предложение за добива на петрол

Американският президент предлага вдигане на забраната за добив в териториалните води на САЩ, ще увеличава енергийната независимост на страната

12:46 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Джордж Буш е на път да направи радикален завой в американската петролна политика, в случай че предложението му за вдигане на забраната за добив на суровината, която касае по-голямата част от териториалните води на САЩ, мине през Конгреса. Президентът вече е отменил въпросната забрана, но, за да влезе решението в сила, законодателният орган на страната също трябва да се произнесе.

Предложението на Буш ще намали значително зависимостта на страната от вноса на черното злато. „Топката вече е в полето на Конгреса“, е заявил Буш, добавяйки, че е „време за действие“, предава ВВС.

Решението на президента е вследствие на обстоятелството, че цените на бензина в САЩ вече трайно се намират над 4 долара за галон, което не се е случвало до момента. „Американските граждани виждат, че цените по бензиностанциите се качват все повече и повече, и очакват да разберат какво ще предприеме Конгресът“, подчертава Буш.

Високите цени на горивата и енергийната зависимост на САЩ се очаква да попаднат в центъра на дискусиите преди насрочените за ноември президентски избори. До момента кандидатът на републиканците Джон МакКейн се е обявил в полза на разрешаването на добива на петрол в американски води, докато представителят на демократите Барак Обама твърдо се противопоставя на такава идея.

Природозащитниците в САЩ също се обявяват срещу вдигането на забраната, изтъквайки, че започването на добив в американския шелф ще даде резултати едва след десетилетие, а, за разлика от икономическите ефекти, негативното влияние върху климатичните промени ще започне незабавно.

Предложението на Буш предизвика остра реакция в средите на Демократическата партия. Нейните лидери посочват, че към настоящия момент правителството е отдало на петролните компании 68 млн. акра петролни полета, от които те могат да добиват суровината. Сегашното предложение „е нещо, което би се очаквало от изпълнителен директор на петролна компания, но не и от президента на САЩ“, по думите на сенатор от партията.

Добивът на петрол и газ по Източното и Западното крайбрежие на САЩ, както и в източната част на Мексиканския залив, е забранено с мораториум на Конгреса от 1981 година. Въпросните територии представляват общо около 80 на сто от целия континентален шелф на страната. През 1990 година е издадена и заповед на президента Джордж Буш – старши, която е продължена от неговия приемник Бил Клинтън и която сегашният президент отменя.

Според анализатори действията на президента Буш могат да се приемат като предизборен ход, целящ увеличаване на доверието към републиканската партия. Ефект от разрешаването на добива едва ли може да се очаква скоро, а непримиримата позиция на демократите по въпроса надали ще позволи забраната да бъде вдигната в действителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още