fallback

Цената на петрола се стабилизира при 145 долара за барел

Стачката в Бразилия доведе до ръст на котировките, но мрачните прогнози за бъдещето на американската икономика не позволиха трайно поскъпване

08:30 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол стабилизира цената си през изминалото денонощие. Котировките се движеха от два противоположни фактора, като в крайна сметка никой от тях не успя да вземе връх. Първоначално черното злато започна да поскъпва и достигна 146,37 долара за барел, тъй като беше даден старт на пет дневната стачка в Бразилия, която ще намали с около 80 на сто добива на страната.

В последствие обаче на пазарите постепенно се настаниха притесненията за бъдещето на американската икономика, тъй като проблемите в ипотечния сектор на страната продължават. Трудностите на двата стълба на ипотечната система на САЩ Freddie Mac и Fannie Mae карат мнозина да очакват понижение на лихвения процент и ново отстъпление на американския долар, а последните данни на показват, че американците вече ограничават потреблението на бензин заради високите му цени.

Първата борсова сесия за седмицата в Ню Йорк приключи с ръст в цената на петрола от 10 цента до 145,18 долара за барел. В последствие на електронната платформа на борсата контрактите с доставка през август губят 14 цента и по време на азиатската търговия струват 145,04 долара.

В Лондон вчера Брентът с доставка през август поевтиня до 143,92 долара за барел, а по време на електронанта търговия поскъпва с минималните 2 цента до 143,94 долара за барел. Срокът за склюване на контракти с доставка през август изтича утре и все по-активно започват да се търгуват септемврийските фючърси. В рамките на сесията в Азия те поевтиняват с 8 цента до 145,25 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още