fallback

Задава се нова водеща сила във винения сектор – Китай

След 50 години бутилките за вино ще са отживелица, а супермаркетите ще са сред основните собственици на винени марки

17:50 | 14.07.08 г.

До 50 години Китай има всички шансове да се превърне в най-големият производител на наливно вино в света, както и във водеща сила в сектора на висококачественото вино, прогнозират експерти, цитирани от BBC.

Понастоящем китайското вино е слабо известно извън границите на Азия, въпреки че по отношение на броя лозя, Китай е вече четвъртият най-голям играч в света.

Популярността на марките от страната се очаква да нарасне успоредно с увеличаването на инвестициите и техническата компетентност в сектора, както и поради наличието на плодородна почва, казват винарите от британския производител на спиртни напитки Berry Brothers & Rudd.

Това е една от по-изненадващите прогнози в анализа на Berry Brothers & Rudd за бъдещето на лозарството през първата половина на века.

Глобалното затопляне ще причини „радикална промяна“ в индустрията, смятат още експертите от компанията. Определени страни, най-вече Австралия, може никога повече да не произвежда наливно вино до 2058 г. поради липса на вода.

За разлика от Австралия, Индия и обширни територии от Източна Европа, както и Китай, се доказват като нова сила в индустрията.

„Китай има лозята, но не и техническата компетентност“, казва Алън Грифитс, директор на винарския отдел в Berry's, коментирайки настоящото състояние.

Но според него скоро Китай ще започне да произвежда висококачествено Каберне и Шардоне и впоследствие ще стане източник на качествено вино, „съперник на най-доброто Бордо“. Броят на китайските винарни ще се увеличи десетократно от настоящите 400, с откриването на нови терени с подходящ климат за производство на висококачествено вино.

Световната карта на винарството може да изглежда по много по-различен начин през 2058 г., смятат от Berry.

Винопроизводството в Австралия може да бъде преориентирано към областите, където влажността е по-голяма и температурата по-ниска, като Тасмания.

Ценителите на английско вино пък ще са доволни да чуят, че се очаква светло бъдеще за него, като площта на винодобивната земя за неговото производство е с потенциал да надмине тази във Франция до 2058 г.

Ако се сбъднат други прогнози на Berry до 2058 г., бутилките за вино ще са отживелица и ще бъдат заместени от опаковки от пластмаса и гофриран картон.

Корковите тапи ще бъдат използвани за запечатване на малка част от вината, като завинтващите се капачки ще са най-широко използвани в индустрията.

Други иновации ще включват вграждане на чипове в опаковката против фалшифициране и ще бъде въведено използването на модифицирано грозде и мая, за да се подобри ферментацията и да си намали алкохолното съдържание.

Въпреки това най-радикалната промяна може би ще се изразява в етикетирането и маркетирането.

Напитките със специфичен териториален и сортов произход може да изчезнат, отстъпвайки място на брандираните версии, тъй като производителите на спиртни напитки и веригите супермаркети на свой ред ще се превърнат в основни собственици на вина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още