fallback

Енел ще строи вятърна централа в Средиземно море за 500 млн. евро

Съоръжението ще произвежда 1,15 млрд. КWh електроенергия, достатъчни да задоволят нуждите на 390 хил. домакинства

16:29 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската енергийна компания Енел депозира проекта си за построяване на една от първите вятърни централи, изнесени в Средиземно море, съобщиха от фирмата. Съоръжението ще бъде построено на най-малко 3 морски мили от брега в залива Джела в Сицилия.

Към него ще бъдат инсталирани 115 генератора, всеки от които с капацитет между 3 и 5 MW. Проектът е разработен от смесено дружество между Енел (57%) и Монкада Коструциони (43%). Максималната стойност на инвестицията ще е около 500 млн. евро.

Когато бъде завършено, съоръжението ще произвежда 1,15 млрд. КWh електроенергия, достатъчни да задоволят нуждите на 390 хил. домакинства. Така годишно ще се спестяват около 815 хил. тона емисии въглероден двуокис, са изчислили от компанията.

Кулите ще бъдат монтирани на дълбочина до 30 м на морското дъно. Височината им е повече от 100 м, а перките ще бъдат с диаметър от около 110 м. Извършват се проучвания относно разработването на системи за интегриране на вятърните централи и морските зони, където ще бъдат построени, с цел осигуряване опазването на местните екосистеми.

Построяването на новата морска вятърна централа в Сицилия е част от проекта на Енел за обновяване и опазване на околната среда, който предвижда реализацията на 7,4 млрд. евро инвестиции за периода 2008-2012 г., като 6,8 млрд. от тях са предвидени за разработването на възобновяеми енергийни източници, а останалите 600 млн. евро – за проучване и развитие на иновативни технологии, като слънчева енергия, вятърна енергия от изнесени мощности, производство на водород и технологии за улавяне и съхранение на въглероден двуокис.

Енел, която в България е собственик на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”, проявява интерес за развитие в сферата на възобновяемите енергийни източници и у нас, като вече има подписани споразумения за предпроектни проучвания за построяването на вятърни паркове в общините Гурково и Севлиево.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още