fallback

САЩ заплаши Иран с война, инвеститорите започват да се оттеглят

Най-големият европейски инвеститор в иранския петролен сектор - Total, излиза от страната заради изолацията й

16:06 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

САЩ отправи заплаха към Иран заради тестовете с ракети, които близкоизточната държава провежда през последните дни. Американските власти заявиха, че „Америка няма да се поколебае да защити интересите си и тези на своите съюзници“, предава ВВС. Според думите на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс страната увеличава силите си в региона и Иран не бива да се чувства изненадан от това.

Натискът за международна изолация на Иран доведе до решение на най-големия европейски инвеститор в сектора на природните ресурси в страната – френската компания Total, да прекрати инвестициите си. Енергийният концерн заяви, че в момента е твърде рисковано да се инвестира в Иран и вероятността компанията да вложи средства в разработването на находището от природен газ South Pars в близко бъдеще е намаляла драстично, съобщава FT.

Действията на Total са сериозен удар за Иран, тъй като сега страната едва ли ще бъде в състояние да увеличи значително износа на газ. Според Самюел Сизчук, анализатор в Global Insight, решението е „смъртоносен удар“ за амбициите на Иран, тъй като страната ще изгуби уникална възможност за добиване на ноу-хау за разработване на комплексни енергийни проекти, каквото едва ли може да дойде при сътрудничество с Русия или Китай.

През последните седмици напрежението в Близкия Изток се нажежи заради неяснотата относно ядрената програма на Иран и непрестанните опити с ракети, притежаващи възможност за достигане до Израел. Това накара израелското правителство да отправи предупреждение към Техеран, че в случай на необходимост е в състояние да започне инвазия в Иран. Само вчера са били изстреляни девет ракети, а президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад заплаши, че ще бъдат предприети масивни ответни действия в случай на военен удар срещу страната му.

До момента не се наблюдава значителна реакция на петролния пазар. В Лондон Брентът се движи на цената си от вчера – 136,58 долара за барел, а в САЩ фючърсите с доставка през август поевтиняват с 32 цента до 135,73 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още