fallback

В Куба разрешават и частните таксита

Правителството ще инвестира над 2 млрд. долара в обществения транспорт в страната

13:42 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кубинското правителство започва да отпуска лицензи на частни превозвачи, включително за таксиметрови услуги, за да осигури обществен транспорт в селските райони и някои отдалечени квартали на градовете. Това съобщи пред парламента министърът на транспорта Хорхе Луис Сиера, цитиран от Ройтерс и АФП.

Властите ще осигуряват гориво, ще определят тарифите, маршрутите и графика на движение на частните превозвачи, уточни министърът.

Такива лицензи бяха дадени на частници през 90-те години на миналия век, след разпадането на СССР и скъсването на икономическите връзки между Куба и съветския блок, което доведе до срив на транспортната система на острова.

Всички такива лицензи бяха отменени през 1999 година без никакво обяснение от страна на властите.

Това поредно икономическо отваряне към частния сектор се вписва в предпазливите мерки за либерализация, предприети след като Раул Кастро замени начело на управлението брат си Фидел, който се оттегли от властта заради заболяване през 2006 година.

Кубинският министър обяви, че правителството ще инвестира над 2 млрд. долара в обществения транспорт, като една четвърт от тази сума ще бъде отделена за закупуване на 5000 автобуса, най-вече от Китай, който е вторият търговски партньор на Куба след Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още