fallback

Силен спад в цената на петрола

Поскъпването на долара и понижената вероятност за започване на военни действия от Иран доведоха до поевтиняване на черното злато с 5 долара

08:45 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира значителен спад през изминалото денонощие. За това допринесоха основно поскъпването на долара и отмяната на военната заплаха от страна на Иран за започване на действия срещу Израел. Облекчаването на геополитическото напрежение доведе до поевтиняване на черното злато с над 5 долара по време на последната борсова сесия в САЩ.

Перспективите за избухване на конфликт в Близкия Изток бяха разсеяни от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад по време на негово изказване от вчера. Държавният ръководител заяви пред репортери, че страната „полага крайни усилия за осигуряване на мир и сигурност на глобално ниво“ и успокои света с думите „Не се безпокойте, в бъдеще не предстои никаква война. Основната цел е някакъв вид пропаганда или психологическа война“, предава Bloomberg.

Напрежението в региона се изостри през последните седмици заради неяснотата около иранската ядрена програма и заплахите на Израел да започнат военна интервенция. Въпреки уверенията за стабилност на ситуацията обаче днес иранците са направили тестове с ракета от типа Shahab 3, която има обсег на действие 2 000 км, съобщава АFP.

За спада на котировките на черното злато повлия и поскъпването на американския долар до най-високата му стойност срещу еврото за последните две седмици. Зелените пари достигнаха до 1,5611 EUR/USD по време на вчерашната търговия, което не се беше случвало от 25 юни насам.

По време на вчерашната сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през август поевтиняха с 3,8 на сто (5,33 долара) до 136,04 долара за барел, постигайки най-голям дневен спад от 31 март насам. За предходните две сесии фючърсите изгубиха 6,4 на сто, с което се отдалечиха на 9 долара от постигнатия миналата седмица рекорд. В електронната търговия петролът поскъпва с 50 цента и в азиатската сесия струва 136,54 долара за барел.

В Лондон вчера Брентът изгуби 3,8 на сто (5,44 долара) от цената си и сесията приключи про 136,43 долара за барел, което е с над 10 долара под рекорда от 3 юли при 146,69 долара. На електронната платформа на борсата фючърсите на Брента с доставка през август поскъпват с 0,42 цента до 136,85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още