fallback

Едва от 3 на сто от хората по света рециклират мобилните си телефони

Три четвърти от запитаните дори не са и помисляли да рециклират ненужните вече устройства

16:34 | 08.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Само 3% от хората по света рециклират мобилните си телефони, въпреки че повечето хора имат ненужни стари устройства, но предпочитат да ги захвърлят в някой шкаф по домовете си, показват резултатите от глобално потребителско проучване, цитирано от Nokia.

Три четвърти от запитаните добавят, че дори не са и помисляли да рециклират ненужните вече устройства, а половината от хората нямат и понятие, че е възможно да прибягнат до тази стъпка.

Проучването се базира на анкета сред 6500 души в 13 държави - Финландия, Германия, Италия, Русия, Швеция, Великобритания, Обединени арабски емирства, САЩ, Нигерия, Индия, Китай, Индонезия и Бразилия.

Въпреки че всеки от анкетираните е притежавал средно около 5 телефона, много малко от телефоните са били предадени за рециклиране, след като вече не са използвани. Едва 3% от запитаните признават, че са използвали възможността за оползотворяване на стария им телефон. В същото време само 4% от остарелите устройства са изхвърлени на боклука, докато цели 44% от всички остават запокитени някъде из домовете.

Друга част от анкетираните са удължили живота на мобилните си телефони по различни начини – една четвърт са ги предали на приятели или роднини, а 16% от хората са препродали устройствата си, най-вече в посока страни в преход.

В глобален мащаб 74% от потребителите казват, че не са се и замисляли за оползотворяване на телефоните си, независимо че 72% вярват, че рециклирането е изключително важно за опазване на околната среда. 88% от жителите на Индонезия не са и чували за възможността за оползотворяване, а в Индия 84% от хората не са информирани за тази опция. В Бразилия, Германия и Швеция делът на неинформираните е 78 на сто.

Най-висока информираност относно рециклирането е регистрирана сред анкетираните във Великобритания – 80%, следвана от Финландия с 66 на сто.

Много от интервюираните за целите на проучването, които са осведомени за възможността за оползотворяване, признават, че не знаят как да се възползват от тази възможност. Две трети твърдят, че не знаят как да рециклират нежеланото вече устройство, а 71% не са информирани къде могат да го предадат за оползотворяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още