fallback

Нов доклад засили очакванията за рецесия на Острова

Песимистичен доклад за представянето на малките и средни фирми допълва лошите новини от Великобритания

12:16 | 08.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания е изправена пред сериозен риск от рецесия в рамките на месеци, подсказват резултатите от проучване сред близо 5000 малки и средни фирми, цитирано от ВВС.

Според тримесечния доклад на Британската търговска камара (BCC) кредитната криза и растящите цени са „охладили“ най-важните сектори на икономиката. От компании от производствения сектор и този на услугите са заявили, че продажбите и поръчките на вътрешния пазар са забавили ръста си през последните три месеца.

Докладът излиза на фона на съобщението на строителя на жилища Persimmon, че е съкратил 1100 работни места. От компанията са заявили, че броят на приключилите продажби на домове през първите шест месеца на годината е спаднал с 30%.

От търговската камара твърдят, че малките и средни фирми имат значителни проблеми с притока на средства. По думите на консултанта по икономически въпроси Дейвид Кърн докладът показва „застрашително влошаване“ на перспективите пред Великобритания. „Изправени сме пред сериозен риск от рецесия“, смята той.

„Изгледите са мрачни и периодът на корекция вероятно ще бъде по-дълъг и по-неприятен от очакваното“, коментира още Кърн.

Компаниите за услуги, сред които ресторанти, спортни салони и туроператори, са най-силно засегнати, показва докладът на търговската камара. Продажбите и поръчките, очакванията за работните места и доверието в този сектор са достигнали най-ниските си нива от рецесията в началото на 90-те години на миналия век.

Докладът се прибавя към вълната от песимистични бизнес новини и сега очакванията за рецесия на Острова са 50:50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още