fallback

Немски фармацевтичен гигант навлиза в САЩ със сделка за милиарди

Акционерите на немския концерн приеха негативно новината и книжата на компанията се обезцениха с 10 на сто днес

14:58 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на медикаменти за венозна употреба в Европа – немският фармацевтичен концерн Fresenius, прави стъпка за навлизане на американския пазар чрез придобиването на един от играчите от сектора в САЩ - APP Pharmaceuticals, съобщава вестник Handelsblatt. Дъщерното дружество на германската компания Kabi ще плати 3,7 млрд. долара за придобиването на американската фирма, като освен това поема задължението да покрие дългове в размер на още 940 млн. долара.

В официалното съобщение на Fresenius се казва, че придобиването на АРР „ще улесни налагането на портфолиото от продукти и на американския пазар“. Американската компания ще даде на немската фирма дълго търсената платформа за навлизане в Северна Америка, което е важно с оглед бързо растящия пазар на инжектируеми лекарства в САЩ, смята изпълнителният директор на Fresenius Улф Шнайдер.

От Fresenius очакват придобиването да не донесе печалба в първата си година, а такава да започне да се генерира след втората. За финансиране на сделката се очаква да бъдат използвани заемни средства и продажби на акции, а посредници ще бъдат Deutsche Bank, Credit Suisse и JP Morgan.

Към момента APP разполага с над 100 продукта, които се прилагат на пациентите чрез интравенозни системи и чрез инжектиране. Компанията е единственият доставчик на хепарин в стъклени опаковки, след като останалите производители прекратиха производството му заради опасения за сигурността на продукта, съобщава Bloomberg.

Акционерите в немския концерн приеха новината доста негативно, тъй като предложената цена от 23 долара за акция от АРР е с близо 30 на сто по-висока от тази, при която приключи търговията миналата седмица – 17,82 долара за ценна книга. Това доведе до спад в пазарната капитализация на Fresenius с 10 на сто днес, като в 13:00 часа българско време цената за една акция падна до 49,09 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още