fallback

Инфлацията в Китай вдигна цените на играчките

През юни доставчиците на играчки от Китай във Великобритания безпреценденто увеличават цените заради по-високите разходи в Китай

16:33 | 07.07.08 г.

Цената на играчките на дребно във Великобритания се е покачила драстично тази година заради прехвърлянето към крайния потребител от търговските вериги на растящите разходи за производство в Китай, съобщава The Independent.

„В някои случаи имаме 10% увеличение в цените на дребно“, казва Гари Грант, председател на Асоциацията на търговците с играчки и основател на веригата The Entertainer.

Неговият коментар ще подсили разрастващото се убеждение, че ускоряването на инфлацията в Китай ще накара много британски търговски вериги да увеличат цените за крайния потребител през следващите 12 месеца.

Британските доставчици на играчки са предприели безпрецедентния ход на увеличаване на цените по средата на годината, казва Грант. Обикновено цените, договорени между доставчици и продавачи на играчки през предходна година, не търпят изменение след януари, но тази година доставчиците предприемат втора вълна на увеличения от юни.

Това е първият път от повече от 20 години, в който търговските вериги търпят увеличение на цените по средата на годината от страна на британските доставчици, които купуват от Китай, казва Грант.

Според него значителното увеличение в цените, което засяга британските доставчици, се дължи на ръста в цената на труда в Китай и скока в цената на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още