fallback

1,6 трлн. долара загуба? Напълно възможно

Кредитната криза ще донесе колосални щети на банковия сектор, а отписванията ще бъдат невиждано големи, показва изследване на швейцарски хедж фонд

11:35 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Загубите за банковата система от глобалната кредитна криза могат да достигнат 1,6 трлн. долара, става ясно от изследване на швейцарския хедж фонд Bridgewater Associates, цитирано от вестник SonntagsZeitung. 

Тази оценка надхвърля значително досегашните загуби, обявени от банките, и предполага нови сътресения на финансовите пазари.

Към настоящия момент финансовите институции са обявили, че загубите им възлизат на 400 млрд. долара, се казва още в изследването. Това е цели 4 пъти по-малко от предполагаемите щети и кара авторите на проучването да се съмняват „във възможностите на банките да привлекат достатъчно собствен капитал, за да съумеят да покрият проблемните си позиции“. Това от своя страна неминуемо ще доведе до затягане на условията за кредитиране, пише изданието.

Анализаторите на Bridgewater, който е един от най-големите хедж-фондове в света, са направили оценка на потенциалните загуби в различните сектори на кредитирането. Сумата, на която възлизат рисковите активи, свързани с пазара на недвижими имоти в САЩ – ипотечни облигации, кредитни и картови инструменти, към момента е 26,6 млрд. долара, смятат от фонда. Ако всички тези активи бъдат приведени към актуалните пазарни цени, загубите биха достигнали 1,6 трлн. долара. Това обаче ще се случи, ако финансовите институции решат да обявят напълно щетите от кризата и направят стъпки в посока показване на реалната стойност на активите.

Ясните измерения на кризата към настоящия момент са трудни за определяне, тъй като голяма част от проблемните кредити са инкорпорирани в различни ценни книжа, повечето от които са препродадени и отново преструктурирани. Това е довело до ситуация, при която дори първокласни книжа съдържат в себе си лоши кредити и това влияе негативно на цената на добрите финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още