fallback

Г-8 нищи скока на петрола и храните

Очаква се темата за поскъпването на живота да попадне в центъра на дискусиите на започващата днес среща на лидерите на най-развитите 8 държави в света

10:10 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Растящите цени на храните и горивата ще бележат започващата днес в Япония среща на лидерите на страните от Г-8. Предварителните планове на домакините бяха свързани с поставянето на акцент върху климатичните промени, които се наблюдават в глобален мащаб, но растящата инфлация вероятно ще прикове вниманието на участниците в срещата.

Форумът ще бъде открит днес в затворен почивен комплекс, разположен в северната част на остров Хокайдо. На срещата ще вземат участие ръководители на правителства и държавни глави от Великобритания, Германия, Франция, Канада, Италия, Япония, Русия и САЩ, както и представители на още 15 държави от Азия, Африка и Южна Америка. За организирането на събитието, което ще бъде охранявано от над 20 хил. полицаи, Япония е похарчила рекордна сума, предава АР.

По време на обяда за откриване на срещата се очаква лидери на африкански държави да представят ефектите, до които се стига от поскъпването на живота за най-бедните жители на света. Предполага се също, че държавните и правителствени глави от Г-8 ще приемат решение относно преодоляването на сложната задача с изборите в Зимбабве, които бяха обявени от мнозина чуждестранни анализатори като „фарс“, съобщава ВВС.

Глобалната кредитна криза, растящите цени на суровините и понижаващият се курс на американския долар се очаква да бъдат основните теми за дискусии. Сред главните въпроси попадат и плановете за удвояване на производството на храни на Африканския континент, който е сред най-силно засегнатите от кризата с високите цени. Ще бъдат обсъдени програмите на ЕС за субсидиране на най-бедните държави и плановете на САЩ за подпомагане на развитието в региона.

На валутните пазари се очаква с голям интерес дали курсът на долара ще залегне в официалното становище на лидерите след края на срещата в сряда. Това би дало по-голяма яснота около бъдещото движение на валутните курсове и изгледите пред монетарната политика на водещите световни икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още