fallback

Merrill Lynch продава дела си в Bloomberg

Банката се надява продажбата на дела й от 20% да й осигури така нужните свежи капитали след последиците от ипотечната криза

11:17 | 06.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американската инвестиционна банка Merrill Lynch е взела решение да продаде дела си във финансовата информационна агенция Bloomberg и се надява да приключи преговорите за сделката до обявяването на резултатите си за второто тримесечие, става ясно от информация в New York Times.

От средата на 80-те години Merrill Lynch държи 20% от капитала на компанията, собственик на агенцията, която е основана от настоящия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. В течение на годините Bloomberg се развива значително и се превръща в един от най-влиятелните източници на пазарна информация в света.

Според New York Times преговорите за 20-процентния дял са все още в начален етап и е възможно да не доведат до сделка. Освен това Майкъл Блумбърг разполага с правото на „първоначален отказ“ при опит за продажба на участието на Merrill Lynch.

Изданието посочва още, че броят на потенциалните купувачи е ограничен заради непубличния статут на компанията, която е контролирана от Блумбърг със 72% от капитала. Така освен самия кмет на Ню Йорк, се предполага, че може да бъдат заинтересувани още само някои инвестиционни фондове, което означава, че Merrill ще трябва да продаде дела си без големи претенции относно цената.

На 11 юни изпълнителният директор на банката Джон Тейн заяви, че раздялата с двете големи инвестиции на групата му – в Bloomberg и в инвестиционния фонд BlackRock – вече не е тема табу. Тогава Тейн уточни, че участието в агенцията е само „една добра инвестиция“, докато това е BlackRock е „по-стратегическо“. Той оцени дела в Bloomberg на между 5 и 6 млрд. долара спрямо 13 млрд. за дела в BlackRock.

Merrill Lynch е сред най-засегнатите от кризата с рисковите ипотечни кредити в САЩ. От миналото лято досега банката е набрала 15,3 млрд. долара свежи капитали, но е възможно това да не е достатъчно. Някои анализатори предвиждат, че Merrill ще обяви отписвания на 4-5 млрд. долара допълнителни активи за периода на второто тримесечие. Решението с ново увеличение на капитала пък изглежда трудно за осъществяване, тъй като инвеститорите вече започват да се уморяват от непрестанните обръщания на финансовите институции към пазара. Ето защо евентуалната продажба на дела в Bloobmerg никак не е изненадваща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още