fallback

Цената на петрола се задържа над 145 долара

Котировките остават в близост до рекорда, подкрепяни от негативните настроения на фондовите борси

08:51 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол остава в подножието на поредния рекорд, който беше поставен вчера. По време на изминалото денонощие американският лек суров петрол достигна нов исторически връх при 145,85 долара за барел и по този начин е на път да регистрира втора поредна седмица на поскъпване. От началото на годината суровината е отбелязала 19 седмични повишения при изминали общо 27 седмици, съобщава Bloomberg.

Причината за интереса към черното злато е борсовият спад на фондовите пазари в глобален мащаб, който насочва значителни капиталови потоци към пазарите на суровини. За поскъпването на петрола влияние оказват още поевтиняването на американския долар и прогнозите за проблеми с доставките заради ограничен добив от страна някои производители, както и заради геополитическото напрежение в Близкия Изток.

Вчерашната сесия в Ню Йорк приключи с ръст от 1,72 долара (1,2 на сто) до 145,29 долара за барел петрол с доставка през август. По време на електронната търговия суровината поскъпва с още 9 цента и в азиатската търговска сесия барел петрол струва 145,38 долара.

В Лондон цената на петрола от сорта Брент повиши цената си до историческия рекорд от 146,69 долара за барел, като в крайна сметка борсовата сесия приключи при цена 146,08 долара. В азиатската търговия Брентът с доставка през август повишава цената си с нови 15 цента и достига 146,23 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 04.07.08 г.
fallback
Още от Свят виж още