fallback

Американци финансират създаването на руски космически туристически кораб

Ориентировъчният срок за първите полети на туристическия космически кораб е 2011 година

12:54 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руската Федерална космическа агенция Роскосмос подписа споразумение с американската компания Space Adventures за финансиране на туристически космически кораб „Съюз", в който мястото на командира ще заема професионален космонавт, а другите две места - космически туристи, съобщава ИТАР-ТАСС.

Ориентировъчният срок за първите полети на туристическия космически кораб е 2011 година. В рамките на споразумението Space Adventures има изключителни права за изпращане на космически туристи на Международната космическа станция (МКС) с руски кораби „Съюз".

Досега космическите туристи пребиваваха на МКС в същите кораби „Съюз”, които превозват и професионални космонавти, се уточнява в съобщение на Роскосмос. От есента на следващата година обаче всички „Съюз”, създадени в рамките на Федералната космическа програма, ще бъдат предназначени само за транспортиране на участници в дълги експедиции на МКС. Числеността на екипажа на МКС ще бъде увеличена до 6 човека в съответствие с договореностите с международните партньори.

В близко време в качеството си на космически турист ще полети създателят на компютърни игри Ричард Гериът, син на американския астронавт Оуен Гериът, съобщава Lenta.ru. Полетът е планиран за тази есен. Гериът ще лети в космоса на „обикновен” кораб „Съюз”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още