fallback

Два фонда за борба с климатичните промени инвестират $5 млрд. до три години

Средствата от новите фондове ще се разпределят под формата на грантове, нисколихвени заеми или финансови инструменти за намаляване на риска

10:17 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка създава два нови инвестиционни фонда за подпомагане на развиващите се страни в борбата с изменението на климата, съобщава Итар-Тасс, позовавайки се на информация от банката. 

Предвижда се през следващите 3 години целевите инвестиции от новите фондове да са на стойност до 5 млрд. долара.

Новите фондове се наричат Фонд за чисти технологии и Стратегически климатичен фонд. Задачата на първия е да предоставя крупни финансови ресурси по проекти, насочени към създаване и внедряване в развиващите се страни на технологии, които ще осигурят съществено съкращаване на изхвърляните в атмосферата парникови газове.

Вторият фонд ще има стратегически характер и ще осигурява финансиране на иновационни подходи в борбата с изменението на климата, като първата програма по него е за повишаване на устойчивостта към измененията на климата в развиващите се страни.

Средствата от новите фондове ще се разпределят под формата на грантове, нисколихвени заеми или финансови инструменти за намаляване на риска. От Световната банка уверяват, че развиващите се страни ще могат наравно с развитите страни да участват при вземането на решения за отпускане на средства от фондовете, които при всички случаи ще се утвърждават с консенсус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още