fallback

Чавес призова към създаване на южноамерикански ОПЕК

Според Чавес петролът се е стабилизирал около сегашните си нива и цената трудно ще падне под 100 долара

09:51 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Венецуела Уго Чавес призова държавите от Южна Америка да създадат собствена версия на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) под името Петросур, съобщи АР.

Пред лидерите на страните от търговския блок Меркосур Чавес е пояснил, че в новата организация ще се включат държавни компании за петрол и природен газ.

Той не е уточнил какво ще прави организацията.

Венецуела е една от страните основателки на ОПЕК и разполага с най-големите запаси на петрол в Южна Америка.

Чавес е заявил, че според него цената на петрола се е „стабилизирала“ на сегашните нива около 140 долара за барел и че ще е много трудно за цените да паднат под 100 долара.

По думите му Венецуела иска да дари по един долар от всеки барел изнесен петрол за фермерите в Южна Америка, за да може регионът да има запаси от храна за спешни случаи. „Ние не се опитваме да превърнем храната в гориво, а обратното – петрола в храна“, казва президентът на Венецуела.

Той е критикувал определения от него като „луд“ стремеж на САЩ да произвежда етанол от царевица, като в същото време е похвалил производството на биогорива в Бразилия, заявявайки, че Венецуела винаги е подкрепяла производството на етанол от захарна тръстика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още