fallback

Петролът на долар от рекорда

Прогноза на Международната енергийна агенция за свиване на предлагането отново тласна котировките на черното злато нагоре

08:39 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол заличи минималното си понижение от борсовата сесия в Ню Йорк от понеделник и вчера отново тръгна нагоре. Причина за това стана прогноза на Международната енергийна агенция, според която през следващите години предлагането на петрол няма да може дa задоволи търсенето му.

В доклад на агенцията се казва, че капацитетът на добив на страните от ОПЕК ще се свие до 2013 година, като през 2010 година ще бъде достигнат пик в производството – 2,5 млн. барела дневно. През следващите три години обаче се очаква предлагането да се свие до едва 1 млн. барела дневно, което ще предизвика сериозен дефицит на пазара, предава Bloomberg, позовавайки се на информации на Международната енергийна агенция.

Тази новина доведе до ръст в цената на петролните контракти с доставка през август на борсата в Ню Йорк и вчерашната сесия приключи с повишение от 0,7 на сто (97 цента) до 140,97 долара за барел. В електронната търговия черното злато продължи да поскъпва и към момента се търгува с 0,97 на сто по-скъпо при 142,34 долара за барел. Това ниво е само с долар под регистрирания на 30 юни рекорд от 143,67 долара за барел американски лек суров петрол.

На борсата в Лондон вчера Брентът поскъпна с 84 цента до 140,67 долара за барел. В часовете на електронна търговия петролните контракти с доставка през август поскъпват с 1,58 долара и по време на азиатската сесия барел Брент струва 142,25 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още