fallback

Една трета от британците не успяват да пестят за пенсия

Увеличаващите се разходи за живот и кредитната криза оказват влияние върху възможностите за спестяване

17:26 | 30.06.08 г.

Всеки трети британец няма финансова възможност да заделя спестявания за пенсионирането си, съобщи BBC. Проучване сред 6381 участници е показало, че половината от анкетираните пък не спестяват достатъчно, за да си осигурят спокоен живот, след като се оттеглят от работната сила.

Проучването е част от доклад на животозастрахователната компания Scottish Widows и показва, че британците са обезпокоени за живота си след пенсиониране. Увеличаващите се разходи за живот и кредитната криза изглежда оказват влияние върху възможностите за спестяване, казва Ричард Скот от BBC.

Почти 60% от запитаните казват, че няма да имат възможност да увеличат спестяванията си през следващите години, а 40% признават, че благосъстоянието им е било на по-високо ниво преди пет години.

Само 51% от хората заделят достатъчно средства, които ще представляват задоволителен доход през живота им след пенсиониране, смятат от компанията.

Тъй като проучването е било проведено през март, авторите се опасяват, че понастоящем ситуацията може да се е влошила предвид покачването на цената на петрола и спада в цените на жилищата, казва Скот.

Повечето хора, които заделят достатъчно за пенсия, са мъже, на възраст над 50 години, заети в публичния сектор, които получават между 30 хил. и 50 хил. паунда. За разлика от тях жените, както и семействата с деца под петгодишна възраст, самонаетите и хората с дългове далеч по-трудно успяват да осигурят пенсионната си издръжка.

Проучването, което проследява пенсионните спестявания на населението на възраст от 30 години нагоре и с доходи поне 10 хил. паунда годишно, установява лек ръст от 2%, в сравнение с миналата година, в броя на хората, чиито пенсионни спестявания са достатъчни.

Работещите британци, които не очакват да получат своя основен пенсионен доход от схеми за допълнително пенсионно осигуряване, заделят средно 8,7% от заплатата си за пенсия в сравнение със 7,9% през 2007 г.

„Макар и пенсионните спестявания постепенно да започват да се увеличават, налице е реална заплаха предвид настоящата икономическа обстановка хората да не се подготвят достатъчно за пенсионирането си“, казват от Scottish Widows.

Министърът, отговарящ за пенсионното осигуряване, Майк О'Брайън, приветства новината за увеличението на пенсионните спестявания. „Посланието трябва да е ясно – хората трябва да спестяват и да спестяват отрано.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още