fallback

След рекорда на петрола последва... нов рекорд

Котировките минаха над 143 долара в очакване на проблеми заради дебатите около ядрената програма на Иран

14:48 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола постави пореден рекорд, преминавайки границата от 143 долара за барел. Основна причина за поскъпването стана натискът върху Иран да прекрати програмата си за обогатяване на уран. През последните седмици дебатите около иранската ядрена програма се засилиха значително и дори се стигна до прогнози за предстоящ удар на Израел срещу Иран.

Разгорещените спорове относно правото на близкоизточната държава да притежава собствена ядрена програма стигнаха дотам, че вече се появиха и точни очаквания, кога Израел ще извърши нападението си. Според мнозина точният момент за подобен род действия е след началото на ноември, когато ще се проведат президентските избори в САЩ.

За повишаването на котировките допринесе и поевтиняването на щатския долар в началото на днешната европейска търговия, което допълнително оказа натиск върху цената. Пазарите все още имат предвид и прогнозата на президента на ОПЕК Шакиб Келил черното злато да стигне до цени от 170 долара до края на лятото, която беше публично заявена в края на миналата седмица.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през август поскъпнаха с 3,46 долара (2,5 на сто) спрямо петъчната цена на затваряне и стигнаха 143,53 долара за барел в 12:30 днес, а към момента отстъпват леко до 143 долара за барел.

В Лондон цената на Брента стигна до 143,53 долара за барел, а в момента е 143,11 долара за барел, или с 2 на сто повече спрямо петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още