fallback

Сливанията и придобиванията в света със спад от 35% до 1,6 трлн. долара

Малко вероятно е активността в сектора да се възстанови преди края на годината

10:43 | 27.06.08 г.

Активността при сделките за сливания и придобивания в световен мащаб не успява да се възстанови след спада през първото тримесечие на годината и няма перспективи това да стане през останалата част на 2008 г., сочат предварителни данни на Thomson Reuters.

Световният обем на сделките по сливания и придобивания намалява с 35% на годишна база до 1,579 трлн. долара за първите шест месеца на 2008 г. заради кредитната криза и икономическата несигурност.

Изкупуванията от страна на непубличните компании, които оказваха подкрепа на бума в сектора доскоро, се свива с 66% в Европа до 48 млрд. долара и с цели 86% в САЩ до 42 млрд. долара за първото полугодие на 2008 г.

На фона на нарастващата инфлация и безкрайните икономически неволи на Щатите и Европа изглежда малко вероятно обемите да се възстановят бързо до рекордните нива за годината до юни 2007 г., смятат анализатори.

„Няма да видим отново бум като този в началото на миналата година още три или четири години“, смята Хърман Прел от UBS.

Няколко банки, сред които Citigroup и Goldman Sachs, вече намалиха работните места в отделите си за сливания и придобивания и е възможно да има още съкращения.

Развиващите се пазари са в състояние да облекчат до известна степен кризата. Западните компании продължават да инвестират в пазарите с потенциал за ръст, а инвеститори от Азия навлизат в Европа чрез изкупувания на цели компании или като пасивни инвеститори.

През март индийската Tata Motors постигна споразумение да купи Jaguar и Land Rover от щатския автомобилопроизводител Ford Motor за 2,3 млрд. долара. Значителен брой фондове от Азия и Близкия Изток инвестираха милиарди долари в жадните за средства западни финансови институции. Новите играчи обаче надали ще успеят до постигнат мащаба, необходим да се обърне тенденцията.

„Все още има здравословен брой сделки, макар и по-малко от първото полугодие на миналата година, но като цяло те са по-малки като обем и тази тенденция вероятно ще продължи до края на годината“, коментира Йън Харт от Citigroup.

Не е ясно кога пазарите в САЩ и Европа ще се възстановят и банкерите са по-склонни да говорят за началото на 2009 г., отколкото за втората половина на 2008 г. Така някои поощряват клиентите си да сключват сделки скоро или да рискуват пазарът да се влоши още.

„Има два начина да се възприема ситуацията. Първият е, че активността ще се възроди към края на годината. Вторият е, че това може да е началото на ледников период и трябва да запасим с колкото се може повече жълъди“, коментира Карло Калабрия от Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още