fallback

Lehman Bros. и лондонската борса ще създават платформа за „тъмна търговия“

Оферти за покупки и продажби, невидими за пазарите, ще станат достъпни в 14 държави чрез създаване на паневропейска търговска платформа под името Байкал

11:21 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Лондонската фондова борса планира създаването на паневропейска система за търговия съвместно с инвестиционната банка Lehman Brothers, с което да се противопостави на проектите на конкурентите си в борбата за пазарен дял в в търговията на капиталовите пазари. Съвместното начинание носи наименованието Байкал и плановете предвиждат чрез него да се предоставя достъп до т.нар. „пул на тъмната ликвидност“ в 14 държави, предава Reuters.

Пулът на тъмната ликвидност представлява система на Lehman Bros., в която се въвеждат оферти за покупки и продажби, недостъпни и невидими за останалия пазар. Тя е известна още под името ликвиден крос (liquidity cross) и е една от многото подобни платформи, предлагани от големите инвестиционни банки при опитите им за привличане на нарастващия брой инвеститори, имащи желание да осъществят сделки с големи количества акции, без да причинят сътресения на пазара.

Според Lehman тяхната система превъзхожда предлаганите от конкуренцията платформи, тъй като твърдят, че тя е единствената, която позволява на мениджърите на институционалните фондове и хедж фондовете да получат достъп до офертите директно, без да се налага да се обръщат към инвестиционен посредник. До момента в системата, която стартира в началото на годината, са привлечени над 120 големи играчи, предава FT.

„Байкал има за цел да улесни увеличаващата се сложност на изпълнение на поръчките чрез позволяването на участниците в нея да търгуват големи обеми в доверена среда, като същевременно се ограничи влиянието на пазара“, заявяват представители на лондонската борса и Lehman, цитирани от Reuters.

Новината за планирания съвместен проект идва едва ден след обявяването на Проекта Тюркоаз, който е дело на група големи инвестиционни банки. Неговата цел е да бъде създадена алтернативна търговска система за търговия с ценни книжа.

Като причина за големия интерес към създаването на алтернативни системи за търговия се сочи все по-нарастващото недоволство на хедж фондовете по отношение на традиционната борсова търговия и най-вече към строгите изисквания, въведени с влизането в сила на Директивата за пазарите на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още