fallback

Китай бори срива на пазара с отлагане на IPO-та

Целта е свободните средства да се насочват към листнатите до този момент компании

15:19 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Регулаторните органи в Китай отлагат издаването на разрешения за провеждане на първични публични предлагания (IPO-та) в страната и правят опити за увеличаване на натиска върху фонд мениджърите и брокерите да купуват акции. Същевременно се обмисля широк спектър от възможности за подкрепа на потъващите индекси, заявяват пазарни участници и представители на контролиращи органи, предаде FT.

Повод за притесненията на регулатора даде сривът на борсата в Китай, която заличи над 50 на сто от пазарната капитализация на включените в индекса Shanghai Composite компании. Само за периода между 1 и 20 юни индексът се смъкна с 16,44 на сто, регистрирайки най-голямото си седмично понижение за последните 12 години.

„Неофициалното дъно, което сме поставили, е стойност на индекса от 2 000 пункта, след което ще направим сериозни препоръки към правителството да подкрепи пазара“, заявява представител на китайския регулатор пред FT. Към момента Комисията за регулиране на търговията с ценни книжа (CSRC) е поставена под огромен натиск от висши правителствени лидери и обществото да се предприемат мерки за спиране на спада на борсата, смятат анализатори. Въпреки годините работа за налагане на пазарно базирани реформи CSRC се очаква да поеме отговорност за представянето на основните индекси, като тези прогнози се засилват при всяка намеса на пазара за подобряване или влошаване на сентимента.

През април правителството смъкна таксите за борсова търговия от 0,3 на 0,1 на сто, потъпквайки решение за увеличението им, което беше взето по-малко от година по-рано в търсене на охлаждане на бичия пазар, довел до удвояване на цените на акциите за доста кратки срокове.

През последните месеци CSRC прави опит да подкрепи пазара чрез отказването на разрешения или отлагането на много IPO-та, с което се цели ограничаване на предлагането на нови акции и насочване на инвеститорите към листнатите до този момент компании.

Голям брой дребни инвеститори се надяват на директна намеса на правителството на борсата, като очакванията са това да стане чрез създаването на „фонд за стабилизиране на пазара“, който да изкупува книжа с цел подкрепа на индексите. Официален представител от Китай е потвърдил, че подобни планове може да бъдат обсъждани като краен вариант при спад на основния индекс под 2 000 пункта.

Регулаторният орган е в готовност и да позволи на брокерите да предлагат търговия на маржин, с което да се позволи на инвеститорите да придобиват акции с помощта на заемни средства – практика, която до момента е забранена в страната. Сред плановете за насърчаване се предвижда и съкращаване на периода, през който чуждите инвеститори трябва да държат големи капиталови депозити в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още