fallback

Русия ще строи още 26 нови атомни реактора до 2020 г.

За целта от федералния бюджет до 2015 г. ще бъдат отделени 674 млрд. рубли

10:42 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия предвижда да построи още 26 нови атомни реактора до 2020 г., е съобщил днес вицепремиерът на Русия Сергей Иванов при откриването в Москва на международния енергиен форум "Atomcon 2008", цитиран от Интерфакс.

За новите атомни блокове от федералния бюджет до 2015 г. ще бъдат отделени 674 млрд. рубли (близо 29 млрд. долара), а реализирането на цялата програма за развитие на атомния енергопромишлен комплекс се оценява на близо 1,5 трлн. рубли (близо 64 млрд. долара). В тази връзка Иванов е подчертал, че държавата ще разчита и на крупни частни инвестиции както от страната, така и от чужбина.

Руският вицепремиер е посочил, че страната има пълния капацитет да реализира целия цикъл по проектирането и строежа на атомните реактори, но е готова да разширява взаимодействието си с чуждестранни партньори относно доставки на оборудване и услуги по ядрения горивен цикъл.

Председателят на „Росатом” Сергей Кириенко пък е заявил на форума, че в света вече е „очевиден реалният ренесанс на атомната енергетика”. По думите му, за това в не малка степен способства и така създалата се ситуация с високите цени на енергоресурсите и в частност петрола.

На форума са представени атомните ведомства на много страни, както и около 500 руски и чуждестранни големи енергийни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още