fallback

Лукойл навлиза в Италия

Рускато компания придобива дял от рафинерия и електроцентрала по пътя към завладяване на енергийния пазар в Южна Европа

10:35 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият частен енергиен концерн на Русия – Лукойл, е направил нова стъпка по засилване на влиянието си в Южна Европа чрез навлизането си на италианския пазар. 

Петролният гигант е сключил сделка на стойност 1,35 млрд. евро, срещу които ще получи 49 на сто от бъдеща смесена фирма с най-големия износител на рафинирани петролни продукти в Италия ERG, предава Bloomberg.

В резултат на сделката Лукойл ще получи достъп до рафинерията Isab, която е разположена в южния италиански град Пироло. Дневният преработвателен капацитет на рафинерията е 320 хил. барела, което е съпоставимо с капацитета на завода на ОMV, който се намира в близост до австрийската столица Виена, информира вестник die Presse.

Освен върху рафинерията Лукойл ще получи и права върху електроцентрала с капацитет 99 мегавата, както и до необходимите логистични съоръжения и бази.

Като следствие от експанзията в Италия преработвателният капацитет на Лукойл се увеличава с 13 на сто. До момента руският концерн притежава рафинерии в България, Украйна и Румъния.

Причина за сделката са стремежите на руските фирми да навлязат на пазара в Западна Европа. „Тази сделка ни дава предимство в преследването на политиката да бъдем по-близо до клиентите си в Южна Европа“, заявява Андрей Гайдамака, член на дирекцията по стратегическите въпроси в Лукойл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още