fallback

Цената на петрола без резки движения

Котировките остават относително стабилни след разсейването на опасенията, че доставките от Нигерия ще намалеят

09:07 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол стабилизира цената си през изминалото денонощие, след като от началото на седмицата беше отбелязан известен ръст заради очаквания за намаляване на износа от Нигерия. През последната седмица в страната отново беше извършен атентат срещу основен петролопровод, а ситуацията се усложни след започването на стачка в в един от най-големите производители в Нигерия.

Въпреки напрежението в Близкия Изток, което през последните седмици непрекъснато се увеличава заради заплахи по оста Израел-Иран, пазарите не реагираха на проблемите и не се стигна до значително повишаване на цената на черното злато. За това допринася и новината от уикенда, че Саудитска Арабия планира увеличение на износа с 200 хил. барела дневно.

Търговската сесия на борсата в Ню Йорк приключи с минимално повишение на цената на петрола от 26 цента до 137 долара за барел. В електронната търговия контрактите с доставка през август поскъпват с още 6 цента и в азиатската сесия се търгуват по 137,06 долара за барел.

В Лондон вчера Брентът поскъпна с 55 цента (0,4 на сто) до цена на затваряне 136,46 долара за барел, след като в рамките на сесията се наблюдаваха дори нива от 137,76 долара за барел. На електронната платформа на борсата по време на азиатската търговия барел Брент с доставка през август се търгува по 136,55 долара за барел, или с 9 цента по-скъпо.

Днес се очаква да бъдат оповестени данните за петролните запаси на САЩ за седмицата до 20 юни. Анализаторите прогнозират спад с 1,1 млн. барела до общо количество от 300 млн. барела, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още